Encyklopedia objawów chorób - alfabetyczny spis
 
 

Dyspepsja

 

13 marca 2013

|

Kategoria: Zdrowie

 
Dyspepsja
Niestrawność, inaczej nazywana dyspepsją, to zespół dolegliwości powstających na skutek zaburzeń czynności górnego odcinka przewodu pokarmowego (przełyk, żołądek, dwunastnica).
Schorzenie to z lekarskiego punktu widzenia samo w sobie chorobą nie jest chorobą, a jedynie przejawem różnych chorób. W zdecydowanej większości przypadków objawy nie są spowodowane przyczynami, które mogą powodować istotne komplikacje zdrowotne.

Jednakże część pacjentów z dyspepsją może cierpieć na różnego rodzaju choroby, nawet nowotworowe. Również oni mogą być skutecznie i trwale wyleczeni.

Przyczyny niestrawności

Niestrawność jest dość powszechną dolegliwością. Lekarze przypuszczają, że aż 100% ludzi przynajmniej raz w życiu przechodziło przez problemy związane z żołądkiem, z kolei co 3 osoba boryka się z tym schorzeniem przez dłuższy okres czasu (najczęściej są to osoby starsze).

Najczęstszą przyczyną niestrawności jest nieprawidłowe odżywianie. Dotyczy ona aż 50% osób dotkniętych dyspepsją. Co więcej, problem bolącego brzucha może dotknąć też osoby prowadzące siedzący tryb życia, narażone na stres oraz spożywające duże ilości alkoholu.

Ponadto częstą przyczyną niestrawności jest również chaotyczne, nieregularne i pośpieszne spożywanie posiłków, żołądek nie ma wówczas możliwości prawidłowo strawić pokarmu. Również jedzenie tłustych dań może przyczynić się do wywołania objawów niestrawności.

Taka jednorazowa niestrawność może przerodzić się w chroniczną niedyspozycję, może trwać tygodniami, czyli inaczej przerodzi się w dyspepsję.

W przypadku nałogowych palaczy, przyczyną dolegliwości może być właśnie nikotyna. Papierosy wpływają bowiem negatywnie na przepływ krwi w ścianie żołądka, co powoduje pogorszenie jego ukrwienia.

Co więcej, palenie wpływa również na kurczliwość przełyku i żołądka oraz zaburza prawidłową pracę mięśnia oddzielającego przełyk od żołądka )dolny zwieracz przełyku).

Objawy może powodować też kilka grup leków. Są to przede wszystkim tzw. niesterydowe leki przeciwzapalne, do których należy kwas acetylosalicylowy (aspiryna) i inne salicylany (naproksen, ibuprofen, indometacyna, diklofenak itp.).

Jednakże przyczyną mogą być również dobrze inne leki, np. antybiotyki stosowane doustnie lub preparaty potasu i żelaza.

Czasami jednak przyczyna tkwi gdzie indziej. Jeżeli dolegliwości utrzymują się stale, przez wiele tygodni, mogą być one objawem niektórych chorób, takich jak wrzody, choroby trzustki, wątroby i dróg żółciowych.

Na szczęście niestrawność jest rzadko spotykany skutkiem chorób nowotworowych. Ocenia się, że tylko u 1 – 2% przyczyną jest nowotwór nowotworu przełyku, żołądka lub dwunastnicy.

Jeżeli lekarz prowadzący podejrzewa chorobę nowotworową jako przyczynę objawów, zaleca się natychmiastowe wykonanie niezbędnych dodatkowych badań.

Jak rozpoznać chorobę?

W przypadku większości osób dotkniętych objawami niestrawności, dolegliwości z czasem ustępują same lub też znikają po zastosowaniu leków i ziół z domowej apteczki. Jeżeli jednak bóle nie przechodzą, a symptomy się nasilają, warto udać się do lekarza.

Przeprowadzi on dokładny wywiad z pacjentem na temat jego trybu życia (szczególnie ważne są pytania dotyczące posiłków), a następnie wykona podstawowe badania, takie jak gastroskopia, badanie USG, badanie kału na obecność pasożytów oraz badanie czynności motorycznej przełyku (manometria).

W zależności od wyników badań, lekarz zaleci odpowiednie leczenie bądź też w przypadku podejrzenia jakichkolwiek nieprawidłowości, wykona kolejne próby.

Metody leczenia

Oczywiście najlepszym leczeniem jest usunięcie przyczyny niestrawności. Na przykład jeżeli dolegliwości są skutkiem regularnego palenia papierosów, zaleca się zaprzestać palenia tytoniu lub przynajmniej znacznie ograniczyć ilość wypalanych papierosów. Należy też unikać długiego przebywania w zadymionych pomieszczeniach.

Konieczna jest również zmiana nawyków żywieniowych. Posiłki powinny być pozbawione tłustych, smażonych, przetworzonych i konserwowanych produktów.

W zamian, należy spożywać duże ilości świeżych warzyw, owoców oraz produktów wieloziarnistych, które zawierają błonnik i enzymy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania gospodarki jelitowej.

Pomocne bywają również herbatki i zioła, ale zaleca się je jedynie w przypadku jednodniowej, lekkiej niestrawności. Można wówczas wypić miętę lub herbatkę rumiankową. Często też skuteczny jest jednodniowy post, w czasie trwania którego pije się wyłącznie niegazowaną wodę mineralną.

Jeżeli dolegliwości nie ustępują przez dłuższy czas, konieczna jest wizyta u specjalisty. Zaleci on odpowiednie leczenie, na które składają się środki hamujące wydzielanie kawasu solnego (antagoniści receptora H2) oraz leki alkalizujące i prokinetyczne (mają one na celu poprawienie motoryki przewodu pokarmowego). Niekiedy konieczne jest również przeprowadzenie psychoterapii, a nawet zastosowanie leków przeciwdepresyjnych.
 
 
Tagi: zespół dolegliwości powstających na skutek zaburzeń czynności górnego odcinka przewodu pokarmowego, choroby układu pokarmowego, niestrawność, komplikacje zdrowotne

Komentarze