Encyklopedia objawów chorób - alfabetyczny spis
 
 

Co to jest zespół jelita drażliwego?

 

12 listopada 2013

|

Kategoria: Zdrowie

 
Co to jest zespół jelita drażliwego?

Źródło: Wikipedia

Zespół jelita drażliwego (IBS) to powszechna dolegliwość układu pokarmowego. Trwa przynajmniej trzy miesiące i polega na zaburzeniu pracy jelit, objawiającym się zmianami w rytmie i konsystencji wypróżnień, wzdęciami i bólami brzucha. Występuje u około 20% ludzi.

IBS nie jest związany z budową anatomiczną, obecnością guzów lub nieprawidłowościami organicznymi czy biochemicznymi. Pierwotna przyczyna wciąż nie została jeszcze poznana, jednak przypuszcza się, że wpływ na pojawienie się tej choroby może mieć przebycie infekcji jelitowej, nadmierny rozrost flory bakteryjnej, zaburzenia czucia trzewnego i funkcji motorycznej jelit, a nawet zmiany w sferze psychicznej (u 70-90% chorych stwierdza się zaburzenia osobowości, niepokój lub depresję), jednak dokładna rola mózgu także nie została jeszcze wytłumaczona.

Choroba ta występuje pod trzema postaciami: biegunkową, zaparciową i mieszaną. Charakterystyczne dla biegunkowego typu choroby są więcej niż 3 wypróżnienia w ciągu dnia oraz papkowaty lub wodnisty stolec, natomiast zaparciowy typ choroby mniej niż 3 stolce w tygodniu, które są twarde i bobkowate. Ponadto każda z postaci IBS może przejawiać się ostrymi bólami brzucha, domieszkami śluzu w kale, odbijaniem i gazami, wzdęciami, nudnościami, wymiotami, zgagą, bólem głowy, częstomoczem, uczuciem zmęczenia i senności, a u kobiet również zaburzeniami cyklu menstruacyjnego.

Choroba ma stosunkowo łagodny przebieg i nie prowadzi do poważnego wyniszczenia organizmu. Jednak u większości osób kilkakrotnie wraca, zwłaszcza, że nie ma sposobu na trwałe wyleczenie się. Można jedynie łagodzić objawy przez unikanie stresu, zażywanie leków odpowiednich dla danej postaci dolegliwości oraz stosowanie się do diety, również zależnej od typu choroby.

W każdym przypadku zalecane jest picie przynajmniej dwóch litrów płynów dziennie, lekkostrawna dieta oraz spożywanie niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasu. Większość osób cierpiących na IBS negatywnie reaguje na wołowinę, fasolę, groszek, drożdże, jęczmień mleko, jajka, kukurydzę, soję, kurczaki, skorupiaki, dlatego należy je wykreślić z jadłospisu na czas trwania choroby.

W przypadku biegunkowej postaci IBS należy ograniczyć błonnik, mleko i jego przetwory, drób, grzyby i groch oraz zrezygnować z alkoholu, kawy, kakao, czekolady, miodu i napojów gazowanych. Można spożywać biały ryż i makaron, pszenne pieczywo, mięso gotowane drobiowe lub pieczone w folii, galaretki i kisiele oraz niskotłuszczową szynkę. Gdy doświadcza się zaparciowego typu IBS w jadłospisie powinno znaleźć się pełnoziarniste pieczywo i makaron, musli, otręby pszenne, niełuskany ryż, nasiona strączkowe, warzywa i owoce. Zakazane jest spożywanie napojów gazowanych, pieczywa z wysoko oczyszczonej mąki. kawy,  napojów alkoholowych.

Autor: Maria Abramczyk

 
 
Tagi: choroby jelit, zaparcia jelit, drażliwe jelita, wrażlwie jelita, rzadko wydalany stolec, rzadko wydalam stolca, częste oddawanie stolca, częste wydawanie stolca, częsty kał, wyniszczenie organizmu, choroba jelit, czy choroby jelit są groźne, problemy z oddawaniem kału

Komentarze